Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Energi og miljø

Skal I energirenovere jeres ejendom, har I problemer med skimmelsvamp eller fugt, eller ønsker I bedre fælles løsninger i forhold til fx affald og vaskeri? 

Energirenovering kan dække over alt fra isolering af ydervægge og tag til udskiftning af vinduer eller etablering af nye pumper, varmeanlæg eller andre elementer i ejendommen. For at få kortlagt omfanget af renoveringen og få styring på et eller flere projekter, kan det være en god idé at konsultere professionelle aktører på området, der kan give jer rådgivning. Find leverandøren her.

Energi og miljø

Udenfor ejendommen er der flere muligheder for at anvende miljørigtige energiformer som fx solenergi, husstandsvindmøller, varmepumper og lignende. Derudover kan foreningen udskifte gamle ruder med energiruder og efterisolere, så der spares på varmen. Haveaffald kan anvendes til kompost og dermed senere komme andelshaveren til gode. Det kan også være en mulighed for nogle foreninger at genanvende regnvand eller etablere et såkaldt grønt tag.

Indenfor ejendommen kan der være eller opstå problemer, der kan have konsekvenser for både indeklima og standen af ejendommen. Oplever foreningen problemer med fugt og eventuelt skimmel, skal I kontakte en fagmand hurtigst muligt for at afdække og inddæmme skaden. Det er oftest andelshaveren, som opdager skaden. Det er derfor vigtigt, at andelshaveren tager kontakt til bestyrelsen med det samme, så man kan bestille en fugt- og indeklimakonsulent, der kan kortlægge skadens omfang samt kontakte et eventuelt forsikringsselskab.

Uafhængigt af hvordan I ønsker at energirenovere jeres ejendom eller sikre jeres indeklima, kan det være en god ide at sparre med en fagperson om hvilke muligheder, der er for jeres forening. Tag et kig i ABF's firmaguide og find leverandøren.

Det skal man også være opmærksom på, før projektets start:

Energimærkning

Alle bygninger, hvor der anvendes energi til regulering af indeklimaet, er omfattede af energimærkningsreglerne. Et energimærke ranglister en boligs energiforbrug fra A til G, hvor A er mest energivenligt. Energimærket finder man i en energimærkningsrapport, der således synliggør bygningers energiforbrug. Energimærkningsrapporten giver desuden overblik over de energimæssige forbedringer, det kan betale sig at gennemføre.

Energimærkningen skal udarbejdes af et certificeret energimærkningsfirma og i et standardiseret format, som Energistyrelsen har fastsat. Du kan læse mere om energimærkning her: Energimærkning

Puljer

ABF mener, at det er vigtigt, at også andelsboligforeninger tænker på, hvad der kan gøres for miljøet. Der kan dels gøres en indsats som forening i forbindelse med renovering af foreningens ejendom og nye tiltag, og dels kan den enkelte husstand gøre en indsats.

Nogle af de energisparende aktiviteter kan der opnås tilskud til hos forskellige organisationer og fonde.

Fx har Energistyrelsen på hjemmesiden www.sparenergi.dk oplysning om puljer, hvor andelsboligforeninger kan opnå tilskud til nærmere definerede energiforbedrende tiltag, som dog ændres løbende.

Mange bække små...

Gør en stor å! Ønsker du at spare på energien, får du her energikonsulentens råd:

Få inspiration til jeres næste energiprojekt

Læs mere om, hvordan andre foreninger er kommet i gang med deres energiprojekter i nyhedsartiklerne nedenfor og bliv inspireret til jeres forenings næste energi- eller miljøprojekt.

Lov og fakta

De mange facetter af energi og miljø medfører forskellige juridiske opmærksomhedspunkter afhængigt af projektet. Baseret på emnet kan du læse mere her: 

HAR DU SPØRGSMÅL?

Så er du velkommen til at ringe til medlems-rådgivningen på telefon

Find leverandører

Filtrer din søgning