Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Renovering og vedligehold

Det er foreningens ansvar løbende at vedligeholde ejendommen på både kort og lang sigt. I den forbindelse er der lovgivning, man skal være opmærksom på.

Renovering og vedligehold af ejendommen kan spænde bredt over både udendørs og indendørs vedligehold som f.eks. renovering af tag, facader, vinduer, faldstammer, kloakering m.v.

Der findes flere aktører på markedet, der kan hjælpe jer godt i gang og hele vejen igennem foreningens bygge- og renoveringsprojekter. Find leverandøren til jeres projekt i ABF's firmaguide.

Det skal man også være opmærksom på, før projektets start:

Byggelovgivning og energikrav

Byggeloven og bygningsreglementerne skal sikre, at et byggeri bliver udført og indrettet på en måde, så det tager hensyn til brand-, sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold.

Byggeloven er en rammelov, som angiver det overordnede formål med lovgivningen på byggeområdet. En andelsboligforening, som foretager renoveringer, udskiftningsarbejder eller ombygninger skal f.eks. leve op til bygningsreglementets  energikrav. Energikravene skal overholdes, uanset om der er tale om større eller mindre arbejder.

Bygningsreglementerne specificerer det, som byggeloven kræver og indeholder derfor en detaljeret beskrivelse af, hvordan et byggeri skal udføres for at være håndværksmæssigt korrekt samt teknisk og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Bygningsreglementerne er også præget af skrappe krav til reducering af energiforbruget i bygninger.

Læs mere om byggearbejdet og de krav, der følger med, her.

Drifts- og vedligeholdelsesplaner

En drifts- og vedligeholdelsesplan er en form for ”tilstandsrapport” på jeres ejendom. Rapporten laves på baggrund af en gennemgang af hele ejendommen, hvor de enkelte bygningsdele gennemgås for at se, hvor lang tid de kan holde, og hvornår de kræver vedligehold eller udskiftning. En drifts- og vedligeholdelsesplan er et vigtigt værktøj i foreningen, både for at sikre forsvarlig løbende vedligeholdelse af foreningens ejendom og til planlægning af økonomien og andelskrone.

Hvis en forening ønsker en drifts- og vedligeholdelsesplan, skal det vedtages på en generalforsamling, hvor besty­relsen også får bevilget et budget for omkostningerne ved planens udarbejdelse. Herefter retter bestyrelsen henvendelse til en teknisk rådgiver (arkitekt eller ingeniør) og anmoder denne om at udarbejde en drifts- og vedligeholdelsesplan - gerne efter ABF's retningslinjer.

Læs mere om drifts- og vedligeholdelsesplaner og den betydning det kan have for foreningens økonomi her.

Få inspiration til jeres næste renoveringsprojekt

Læs mere om, hvordan andre foreninger er kommet i gang med deres renoveringsprojekter på bl.a. facader, trappeopgange og meget mere i nyhedsartiklerne nedenfor og bliv inspireret til jeres forenings næste renoverings- eller vedligeholdelsesprojekt.

ABF-håndbogen

ABF-håndbogen er en håndsrækning til private andelsboligforeninger og professionelle aktører, der bl.a. behandler proceduren samt juridiske og økonomiske forhold ifm. renovering og vedligehold.

Læs mere om ABF-håndbogen samt priser her:

HAR DU SPØRGSMÅL?

Så er du velkommen til at ringe til medlems-rådgivningen på telefon

Find leverandører

Filtrer din søgning