Andelsboligen - hvad mener partierne?
Før valget blev udskrevet, spurgte ABFnyt de daværende boligordførere om deres syn på andelsboliger.
Det er blandt de ny- og genvalgte, at partierne skal finde deres boligordførere, som vil påvirke mange af de politiske sager på andelsboligområdet, som ABF bliver involveret i. Derfor har vi givet mikrofonen til de politikere, som er boligordførere før valget, som giver deres bud på, hvilke indsatsområder netop deres parti vil fokusere på i en kommende folketingsperiode.
ABF i arbejdstøjet
Folketingsperioden 2019-2022 har blandt andet budt på Blackstone, strammere finansieringskrav ved både stiftelse og salg, afskaffelse af fremtidige offentlige vurderinger, spekulationsfrie andelsboliger og fokus på blandede byer. Dit kryds på stemmesedlen har med andre ord indflydelse på de arbejdsbetingelser og udfordringer, som ABF skal forholde sig til i en ny folketingsperiode.
− ABF er uafhængig af partipolitik og deltager i det politiske lovarbejde med den viden, som vi har oparbejdet gennem mere end 40 år som interesseorganisationen for de private andelsboligforeninger. Når det er sagt, kan vi jo godt se, at de politiske partier ser forskelligt på alt fra fx blandede byer og ejendomspriser til prisloftet på den enkelte bolig. Det er den virkelighed, som vi skal navigere i efter et valg, forklarer ABF’s direktør, Jan Hansen.
ABF mener, at det er glædeligt, at der umiddelbart er opbakning til andelsboligformen fra alle partier. Samtidig er vi bekymrede for, at venstrefløjen vil hive andelsboligerne tættere på det almene boligmarked, og højrefløjen vil hive dem tættere på ejerboligerne.
Andelsboliger skal vedblive at være en ting lige i midten, som ABF’s landsmøde i starten af oktober også fastslog.
− Vi er lidt kede af, at vi ikke har fået svar fra Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, som vi tidligere har haft gode dialoger med. Man kan fx mene, at andelsboliger og andelstanken jo burde være en del af Venstres DNA, så det undrer, at de ikke har ønsket at medvirke her, fortæller landsformand Hans Erik Lund, og slår fast, at han håber, vi efter valget igen får gang i gode snakke med alle partier i Folketinget.
ABF har stillet tre overordnede spørgsmål og har fået svar fra følgende boligordførere:
Søren Egge Rasmussen, boligordfører, Enhedslisten
Orla Hav, boligordfører, Socialdemokratiet
Ole Birk Olesen, boligordfører, Liberal Alliance
Halime Oguz, boligordfører, Socialistisk Folkeparti
Jakob Engel Schmidt, folketingskandidat, Moderaterne
Susan Kronborg, boligordfører, Radikale Venstre
Torsten Gejl, boligordfører, Alternativet
Se boligordførernes svar ved at klikke på partinavnene herunder.
Ønsker I at styrke eller svække andelsboligerne - og hvordan?
Hvilken rolle skal den private andelsbolig have på boligmarkedet?
Hvad er andelsboligens største udfordring – og hvad er løsningen?