Den fælles overdragelsesaftale i ny version
Den 1. januar 2025 er opdaterede udgaver af den fælles overdragelsesaftale og den tilhørende vejledning trådt i kraft, og kan hentes fra ABF’s hjemmeside under standarddokumenter.
Når I sælger en andelsbolig i jeres forening, så er den fælles overdragelsesaftale det bedste og letteste at bruge, og derfor er den også en del af de standarddokumenter, som ABF tilbyder alle medlemsforeninger at hente her på hjemmesiden.
Nu er der lavet en opdateret version af aftalen, som netop er trådt i kraft.
Den opdaterede version kommer præcis otte år efter, at den fælles overdragelsesaftale så dagens lys, som et resultat af et samarbejde mellem ABF og Dansk Ejendomsmæglerforening, EjendomDanmark, Foreningen af Advokater med Ejendomsadministration og Danske Boligadvokater.
Organisationerne har siden dengang løbende samarbejdet om opdateringer, og der er i den nye udgave foretaget en række tilpasninger, både i selve aftalen og i vejledningen.
Ændringer i overdragelsesaftalen
- I afsnit 3 om overtagelse er ordlyden præciseret i forhold til, at overdragelsesaftalen også anvendes, når der er tale om interne flytninger i foreningen. Det er også tilføjet i samme afsnit, at alt i vægge og gulve monteret badeværelsesudstyr og -sanitet, væg-til-væg tæpper samt indbyggede lamper og spots skal medfølge, og at det skal fremgå af afsnit 11 om særlige vilkår, hvis der er aftalt andet.
- I afsnit 4 har særligt tilpasset inventar fået sin egen linje i tabellen, så opbygningen svarer til nøgleoplysningsskemaet om andelsboligsalg. Før var særligt tilpasset inventar angivet på samme linje som forbedringer.
- I afsnit 7 er ordlyden om deponering præciseret, så det fremstår mere tydeligt, at det også kan aftales, at deponering kan ske på en deponeringskonto oprettet af fx købers bank, og ikke kun på andelsboligforeningens konto.
- I afsnit 8 om afregning er punktet om garantier udgået. Eventuelle garantier, der måtte være tilbage, er ikke baseret på tidligere lovgivning herom, og kan derfor ikke afregnes forud for tinglyst pant og udlæg. I samme afsnit er det ændret, så pantebreve i andelsboligbogen skal omdannes til afgiftspantebreve, og altså ikke aflyses. Dette er en fordel for køber, som kan spare tinglysningsafgift ved optagelse af lån.
- I afsnit 9 om aflæsning af forbrug, er det tilføjet, at sælger også hæfter for aflæsningsgebyr mv.
- I afsnit 15 om accept og underskrift er det tilføjet, at køber erklærer at opfylde betingelserne for køb af andelsboligen, som fremgår af erhvervelsesloven. Reglerne kan ses i vejledningen.
Vejledningen har også fået en opdatering, hvor flere punkter er blevet tilføjet. Det gælder blandt andet konkrete beskrivelser af hvordan den fælles overdragelsesaftale kan bruges, så det bliver lettere at have med at gøre, for jer som forening, når en andel skal sælges.
Ændringer i vejledningen
- Vejledningen er blevet udvidet med punkter om, hvordan aftalen kan bruges, når der kun er tale om en deloverdragelse – altså når en medandelshaver enten skal tilføjes eller udtræde. Det kan fx være i forbindelse med, at en andelshaver ønsker at få sin partner tilføjet som medandelshaver, eller når et par går fra hinanden, og den ene flytter ud.
- Reglerne i formidlingsbekendtgørelsen for, hvor meget en ejendomsmægler må modtage i depositum, er medtaget.
- Vejledningen til aftalens afsnit 11 om særlige vilkår er uddybet med en række punkter, herunder en ordlyd, der kan indsættes i aftalen, hvis der aftales rådgiver- og/eller bankforbehold. Der er også tilføjelser om bl.a. reguleringsklausul, boligaftaler, medfølgende løsøre mv.
- Reglerne i erhvervelsesloven er nu medtaget under afsnit 15, da køber skal erklære i overdragelsesaftalen, at køber overholder reglerne. Har køber haft folkeregisteradresse i Danmark (eller Færøerne/Grønland) de seneste fem år, er bopælskriteriet i loven helt sikkert opfyldt, men er det ikke tilfældet, er der en række forhold, man skal være opmærksom på.
- Herudover er der sket en række sproglige præciseringer i vejledningen.
Det er stadig målet med den fælles overdragelsesaftale, at den skal kunne benyttes ved overdragelse af andelsboliger, uanset om der medvirker ejendomsmægler ved salget, og uanset om foreningen er selvadministrerende eller har professionel administrator.
Bestyrelsen i ABF’s medlemsforeninger er meget velkomne til at kontakte ABF’s medlemsrådgivning, hvis der er spørgsmål til aftalen eller vejledningen.
Dokumenterne kan hentes via linket herunder:
Læs mere: