Spring navigationen over og gå direkte til indhold
NYHEDER

Jeg elsker, når jeg ser nye insekter på altanen

A/B Ørholm på Nørrebro har forvandlet deres traditionelle baggård til en levende grøn oase ud fra ”Vild Med Vilje”-principperne. Her blomstrer vilde blomster og buske side om side, og andelshaverne kan nyde naturen lige uden for deres dør.

DEL ARTIKEL

Normalt skal man længere ud på landet for både at finde skov, eng og strand, hvis man er københavner – men det behøver man faktisk ikke i A/B Ørholm på Nørrebro. Her har andelshaver­ne på en måde adgang til det hele, når de træder ud i fællesgården.

Sådan har det ikke altid været, men en ihærdig indsats fra foreningens grønne ildsjæle – i daglig tale ”de grønne” – har skabt et levende, vildt og varieret gårdmiljø, som inviterer både mennesker, insekter og bier til ophold mel­lem bygningerne, der omkranser gården.

Engang var fællesgården i A/B Ørholm en rigtig Nørrebro-baggård med tørrestativer i lange ræk­ker, og der var mere asfalt end grønt.

Det er svært at forestille sig i dag, hvor træer, buske, vilde blomster, tidsler, brændenælder og smukke sto­kroser pryder alle vegne i gården. Selvom naturen de fleste steder er vild, er gårdmiljøet indrettet på en måde, så legepladser, græsarealer og gangstier skaber små ordnede oaser i gårdens fire zoner: skoven, leg & vildskab, engen, haven/stranden.

Vi er bare gået i gang
Begejstringen for den vilde natur i foreningen op­stod som et voksende behov hos de fire medlem­mer af de grønne: Mikkel Løvenholt Reenberg, Agnete Plauborg Lorentzen, Mette Bødker og Salma Zavari.

Men hvordan er A/B Ørholm gået fra traditio­nel gårdhave til vild med vilje-natur?

”Det har faktisk ikke været en beslutning, som var oppe og vende på en generalforsamling, vi er egentlig bare gået i gang. Det har stort set alle i foreningen faktisk bakket op om,” fortæller Mik­kel Løvenholt Reenberg, der både er foreningens forperson og aktivt medlem af de grønne.

Han flankeres af to af de øvrige medlemmer med grønne fingre i foreningen, Agnete Plauborg Lorentzen og Mette Bødker, på en rundvisning i den vilde oase.

Det vilde projekt i A/B Ørholm begyndte for fire år siden, hvor et tilskud fra Københavns Kommu­nes biodiversitetspulje blev startskuddet til vild natur på pladsen foran den del af andelsboligfor­eningen, som vender ud mod Sandbjerggade. Og derfra tog det fart for andelshaverne, som selv tog fat med næverne inde i fællesgården.

”Det første år var det virkelig flot med alle mulige slags blomster, og det så præcis ud, som man forestiller sig, at en vild blomstereng skal se ud. I årenes løb har tidslerne fået overtaget, og vegetationen er blevet højere og vildere, hvilket også har sin charme. Det har faktisk været fasci­nerende at se, hvordan området har udviklet sig og ændret karakter,” forklarer Agnete Plauborg Lorentzen.

Mette Bødker, som selv har stor haveerfaring med hjemmefra og fra sin kolonihave, supplerer:

”Det gør faktisk heller ikke noget, hvis tidsler og brændenælder også får lov at vokse lidt i haven. Det hele bringer mere liv og diversitet med sig. Jeg elsker, når jeg ser nye insekter på altanen. Så ved man, at det virker, det, vi gør.”

Ikke så ordnet og stringent
De fire grønne andelshavere bruger en del fritid på at holde gården. For selvom vild natur i sagens natur passer sig selv, så kræver det alligevel, at man plejer bedene og sår nye blomster. Det fri­villige arbejde i gården får dog assistance fra A/B Ørholms gartner, som ifølge de grønne forstår sig på den vilde natur.

”Vores tidligere gartner klippede nærmest alt, der voksede op, men vi ville jo have et vildt gård­miljø. Det har vores nuværende gartner forståelse for,” siger Mette Bødker.

Ifølge de grønne er der en aftale med gartneren om, hvilke bede de selv passer, og hvilke bede gartneren tager sig af. Nogle uger kommer gart­neren forbi A/B Ørholm flere gange, mens der er andre uger, hvor han slet ikke kommer forbi. Hyppigheden af besøgene afhænger af årstiden og vejret.

Det hele behøver nemlig ikke være så ordnet og stringent, selvom der er en overordnet idé med gården, fortæller Mikkel Løvenholt Reenberg.

Rundt omkring i den store fællesgård står bede med blandede kornblomster, hvid kamille, horten­siaer og en hjortetrøst, som Mikkel Løvenholt Re­enberg har sået med sankede frø fra en grøftekant i Dronningmølle. På samme måde har Mette Bødker også bidraget til gårdens flora med blomster fra sin mors have i Vester Sottrup i Sønderjylland.

”Udover at vi selv finder spændende blomster og planter forskellige steder, som vi sår, så har vi faktisk også arvet blomster fra andelshavere, der fraflytter, og som gerne vil donere noget til fælles­gården,” fortæller Mikkel Løvenholt Reenberg.

Hyggelige oaser
Rundt omkring i de forskellige gårdzoner er der skabt hyggelige områder til socialt samvær mellem blomster, buske og træer. Et lille tehus i zonen, der hedder ”skoven” og bordebænkesæt, hvor området mest er til de voksne, en boulebane med kulørte lamper, der svæver i trækronerne og snart et afskærmet område med pizzaovn.

Foreningen rummer også to legepladser, og højt i træerne huserer en flagspætte midt i det hele. Affaldssorteringen i gården er passende afskærmet af raftehegn og overdækket af sedumtag.

Når de grønne fortæller om deres arbejde med den vilde natur i A/B Ørholm, bruger de ofte begrebet ”guerrilla gardening” som reference – en form for miljøaktivisme, hvor man uofficielt planter på forsømte arealer for at bringe grønt liv tilbage til byerne. De siger det med et smil, men henvisningen er god nok. I A/B Ørholm er man ikke så bange for at plante det vilde lidt vildt.

Om Vild Med Vilje

Vild Med Vilje er en forening, som er dedikeret til at gøre naturen vildere, rigere og mere mangfoldig i lokale områder.

Vild Med Vilje arbejder for at integrere vild natur der, hvor mennesker bor, arbejder og leger og tilbyder samtidig viden og inspiration til private haveejere om, hvordan de kan styrke biodiversiteten på egen matrikel.

I A/B Ørholm har man ladet sig inspirere af principperne hos Vild Med Vilje.