Andelsboliger skaber plads til alle
Leder i ABFnyt nr. 2, 2022 (Hovedstaden)
Vi har hele tiden vidst, hvor vigtig andelsboligen er for at skabe byer med plads til alle, men ejerboligmarkedets himmelflugt de senere år og de strammere regler for at låne til en andelsbolig har skabt tvivl om, hvorvidt de nye andelshavere i virkeligheden er blevet en lille elite af folk med formue, der lige så godt kunne have købt en ejerbolig. Om andelsboligen dermed var blevet gjort overflødig.
Det er heldigvis langtfra sandheden, og en ny analyse fra tænketanken Cevea slår nu fast, at andelshaverne – både de ”gamle” og de nye, der er kommet til – netop er helt almindelige mennesker med almindelige opsparinger, indkomster og uddannelser. Det placerer samtidig andelshaverne som ”cremen i kiksen” – midt mellem ejere og lejere.
Netop derfor er der brug for andelsboligerne – måske i endnu højere grad nu – hvis byerne også fremover skal være for alle.
For selvom det endnu ikke har ødelagt andelstanken, hjælper det ikke, at det er blevet sværere at låne penge til en andelsbolig, og at det er blevet vanskeligere at stifte eller bygge nye andelsboligforeninger.
Her er det værd at bemærke, at analysen fokuserer på beboernes økonomi, men ikke har kunnet afdække, om andelshaverne har måttet ty til alternativ finansiering.
Der skal derfor kigges på lånemulighederne, og det er oplagt at forenkle mulighederne for at stifte en andelsboligforening eller give kommunerne lov til at stille krav om, at der skal bygges en vis andel andelsboliger ved nybyggeri. Måske kan man også fra statens side genindføre muligheden for at opføre andelsboliger med støtte.
Vi ønsker blandede boligformer i byerne i fremtiden, som alle har råd til. Derfor skal vi have flere andelsboliger, og støttede andelsboliger og krav om andelsboliger ved nybyggeri er vejen frem.
For det er nødvendigt at have andelsboligen, hvis der fortsat skal være plads til alle i fællesskabet – også i byerne.
Hans Erik Lund, landsformand