I stedet skal der kun være CE-mærkninger, som kræver at den enkelte forbruger skal læse datablade og orientere sig i svært stof, inden det gode valg kan træffes. I tillæg har CE-mærker, så vidt jeg er orienteret, slet ikke samme miljø- og dokumentationskrav som Svanemærket eller EU-Blomsten.
Helt overordnet vil vi i de danske private andelsboligforeninger og vores organisation Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) rigtig gerne gøre en indsats for bæredygtighed og klima – og vi mener generelt, at det skal være så let som muligt for bestyrelserne at træffe gode valg.
For mig og mange andre er Svanemærket et kendt nordisk mærke med høj forbrugertillid, det vil sige, at man som andelsboligforening på en simpel måde kan styre efter byggematerialer, som lever op til ret strenge miljøkrav, når vi skal renovere. Det er let for os at sige til vores rådgivere eller leverandører, at vi vil have svanemærkede materialer.
Vi var i gang før politikerne
Lang tid før ’bæredygtighed’ og ’klimavalg’ blev politiske mantraer på tværs af de politiske fløje,var andelsboligerne i gang. Vi var i gang med at vedligeholde og forbedre vores ejendomme. Vi var i gang med at lave tiltag, der både kan spare penge, men også kan gøre livet bedre for de generationer, der skal tage over efter os.
Det er tydeligt at se hos rigtig mange af ABF’s medlemmer, at bæredygtighed er vigtigt. Og de gode løsninger, der ikke alene hjælper os selv, men også hjælper andre, er dem, der bliver prioriteret i andelsboligforeningerne.
I efteråret 2022 vedtog vores medlemmer et nyt principprogram, som satte bæredygtighed højt på dagsordenen i vores organisation. Derfor skal det ikke gøres sværere for os at træffe de bedst mulige valg. Og vi mener ganske simpelt, at Svanemærket hjælper os på vej. Derfor vil vi opfordre de danske politikere til at kæmpe for bevarelsen af Svanemærket på byggematerialer.