Fællesskaber hitter
Leder i ABFnyt nr. 1, 2019
Seniorbofællesskaber er et af tidens mest aktuelle boligpolitiske emner. Således oplever ABF en stigende interesse for, hvordan vi kan bidrage med viden og værktøjer til at fremme etableringen af sådanne. Og interessen kommer både fra staten, men også i høj grad fra landets kommuner.
Andelsboligformen egner sig godt til bofællesskaber, og derfor vil ABF også rigtig gerne være sparringspartner for både det offentlige og for dem, som vil etablere sig som andelsbolig, for der er mange ting, der skal tages højde for, hvis man vil starte et bofællesskab helt fra bunden.
Vi vil dog også gerne hjælpe udviklere med at etablere mere ”nøglefærdige” løsninger, som også efterlyses blandt de danske seniorer. Her får kommende andelshavere mindre indflydelse på, hvordan stedet kommer til at se ud, men det er stadig vigtigt for ABF, at det bliver en sund og velfungerende forening.
Det er ikke nødvendigvis uproblematisk at etablere rene seniorbofællesskaber. Hvis vi etablerer et fællesskab, når alle eksempelvis er 60 år, bliver alle også 90 år samtidig, og så kan det blive svært at lokke nye unge 60-årige til. Derfor er det også vigtigt, at vi belyser de ulemper, der måtte være – både over for kommunerne og de grupper af interesserede, der ønsker at etablere bofællesskaber.
For når alt kommer til alt, så tror jeg på, at det forpligtende fællesskab, som en andelsboligforening er, kan rumme og drage fordel af, at flere generationer bor sammen. I dette nummer kan du i temaet læse mere om, hvordan fællesskabet kan få os til at løfte i flok på tværs af generationer.
Seniorbofællesskaber kommer nok til at fylde en del i ABF det næste års tid, og jeg vil opfordre dig til at kontakte sekretariatet eller din lokale ABF-kredsrepræsentant, hvis du hører om kommuner eller en gruppe af interesserede, der gerne vil starte et seniorbofællesskab – for ABF vil gerne hjælpe dem godt på vej.
Hans Erik Lund, landsformand