Hvad vil politikerne?
Leder i ABFnyt nr. 2, 2019
Et folketingsvalg står for døren. Dit kryds på stemmesedlen vil også få indflydelse på de arbejdsbetingelser og udfordringer, som ABF skal forholde sig til i den kommende folketingsperiode.
I dette nummer af ABFnyt har vi derfor givet mikrofonen til de politiske partier, som forholder sig til ABF’s mærkesager og andelsboligsektoren. Jeg har haft mulighed for at læse deres svar, og jeg glæder mig først og fremmest over, at der er bred politisk opbakning til, at andelsboligsektoren fortsat skal spille en rolle som boligen mellem ejer og leje.
Vi i ABF skal fortsat arbejde for at udbrede kendskabet til boligformen og sikre, at der er tillid til den. Skal boligformen
fortsat have den rolle, er det nødvendigt med politisk fokus, og vi vil løbende minde både lands- og kommunalpolitikerne om den fantastiske boligform, som nogen tilsyneladende har glemt lidt. Vi holder fanen højt ift. at sikre tilbudspligten og har også været med til at stramme, så der ikke stiftes skrøbelige foreninger. Men stramningerne har også ført til et stigende antal administrative opgaver. Min bekymring er ikke den enkelte opgave, som jo i sig selv lyder fornuftig nok; nej det er summen af opgaver, som bekymrer mig. Det er meget få, som sidder i bestyrelsen for at lave administrative opgaver og udfylde skemaer, så en af vores opgaver er nu at sørge for, at der ikke kommer en endnu større byrde for bestyrelserne.
Vi skal jo huske på, at det er almindelige danskere, som bor i andelsbolig. Vi ser studerende, enlige forældre og pensionister. Det er skolelærere, håndværkere og sygeplejersker; alle mennesker, som er eminente til at hjælpe hinanden, og som gerne vil bære foreningens økonomi - i fællesskab. Alle andelshavere skal have en chance for at kunne gå ind i bestyrelsen uden at knække nakken i administrative opgaver.
En ting, der bekymrer mig ift. Christiansborg-politikerne her i bladet, er deres udmeldinger om at boligstøtte til andelshavere fortsat kun skal være som lån og ikke som en ydelse på lige fod med lejere. Blandt andelshavere er der også grupper, som kan sidde hårdt i det økonomisk, og som har brug for støtte for at få økonomien til at hænge sammen.
Hvis politikerne reelt ønsker, at andelsboligen skal placere sig imellem ejer- og lejeboligerne, så kræver det, efter min overbevisning, en både økonomisk håndsrækning og en opmærksomhed på ikke at øge den administrative byrde.
Der er masser af opgaver at tage fat på i de kommende år – både for ABF og for de folkevalgte.
Hans Erik Lund, landsformand