Myter og misforståelser
Leder, ABFnyt nr. 1, januar 2024 (Hovedstaden)
Andelsboliger har længe været omgærdet af en række myter og misforståelser.
Mange tror fx, at der kun findes andelsboliger i København og på Frederiksberg. Jeg hører også folk tale om, at andelsboligerne (i hovedstaden) er blevet lige så dyre som ejerlejligheder, og at priserne er stukket helt af. Fakta viser dog noget helt andet!
Andelsboligerne i København koster under halvdelen af ejerboligerne pr. kvadratmeter. Og de nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at prisudviklingen på andelsboliger er mere afdæmpet og mere stabil end priserne på ejerboliger.
Myter og misforståelser skygger desværre for den reelle viden om vores ejerform og kan skabe udfordringer for os ude i foreningerne. Uvidenheden findes både blandt nye andelshavere, eksisterende andelshavere og ikke mindst blandt landets politikere.
Især sidstnævnte kan skabe problemer for os som organisation og i de enkelte foreninger, hvorfor ABF, udover at hjælpe og vejlede vores medlemmer, også har en stor opgave i at udbrede reel viden om andelsboligformen.
Men der er mange interesser på spil. Nogle andelshavere, der ønsker at flytte for måske at købe et parcelhus, kan have en interesse i at få flest mulige penge med sig, mens andre husker, at netop en lav pris på andelsbeviset var det, der sikrede deres mulighed for at komme ind på boligmarkedet.
Vi skal som andelsboligforeninger blive ved med at have for øje, at vi skal placere os lige i midten af boligmarkedet - så vi stadig er et billigere alternativ til ejerboligerne, men også kan fungere som trin på en boligtrappe, hvor man eksempelvis kan bevæge sig fra lejer til andel og videre til ejer.
At afmontere myter om andelsboliger er afgørende for at give et mere nuanceret billede af, hvad vores boligform indebærer og kan. Det er vigtigt, hvis vi i fremtiden fortsat skal have denne unikke boligform, som sikrer, at priserne i hovedstaden ikke stikker helt af, og at vi har en by, der hænger sammen.
Hans Erik Lund, landsformand