Nødvendige anbefalinger
Leder i ABFnyt nr. 3, 2017
Kort før sommerferien kunne en arbejdsgruppe med deltagelse af ABF levere en række anbefalinger til ændring af den eksisterende lovgivning på andelsboligområdet.
Anbefalingernes hovedsigte er at styrke det økonomiske fundament, når der stiftes en privat andelsboligforening. Målet er flere levedygtige foreninger – så vi i andelsboligsektoren ikke i fremtiden skal opleve foreninger der stiftes for efterfølgende senere at måtte kapitulere og blive erklæret konkurs – fordi økonomien ikke hænger sammen.
Anbefalingerne omhandler en bedre funderet finansiering med mindre risiko og regler for egenfinansiering. Hertil kommer en række anbefalinger og præciseringer af god drift og bestyrelsens opgaver.
Man kan stille sig spørgsmålet ”hvorfor er det overhovedet nødvendigt med lovregulering?” Burde alle de involverede parter i en stiftelse; advokater, tekniske rådgivere, finansielle institutter og lejerne ikke i sig selv være en garanti for levedygtige foreninger? Desværre ikke!
På trods af fortidens synder ser ABF fortsat stiftelse efter stiftelse, hvor finansieringen er baseret på lån med stor risiko. Og hvor fremtidige rentestigninger kan blive en bombe under de her nystiftede foreninger, en bombe, der har helt almindelige mennesker, som du og jeg, som offer. Disse tvivlsomme stiftelser skal stoppes.
Når foreningen af Danske BOLIGadvokater derfor over sommeren har rettet voldsom kritik mod de nye anbefalinger og opfordrer til at anbefalingerne skydes til hjørne, så må jeg ærligt sige, at det virker noget patetisk, når netop stramningerne har sin årsag i bl.a. advokaternes medvirken ved stiftelser af foreninger, der ikke på den lange bane var levedygtige.
Hans Erik Lund, landsformand