Støtte med omtanke (Hovedstaden)
Leder, ABFnyt nr. 2, april 2025 (Hovedstaden)
Andelsboligforeninger vil gerne energirenovere og bidrage til den grønne omstilling. Derfor bliver jeg frustreret, når håndværker- og servicefradraget genopstår uden mulighed for, at andelsboligforeninger kan få gavn af de grønne fradrag.
Bevares, den enkelte andelshaver kan få fradrag for rengøring og børnepasning, som I også kan læse om her i bladet, men ikke til isolering af tag og loft eller udskiftning af døre og vinduer. Især i København i den ældre boligmasse findes der stadig potentiale for CO2-besparelser, og i dette nummer af medlemsbladet kan du både læse om A/B Storgården, som genbruger byggematerialer, og A/B Højdevej 14, som har fået ny varmecentral og klimaskærm. Begge foreninger har kørt parløb med Københavns Kommune, men langt de fleste foreninger må klare sig uden økonomisk støtte, for andre kommuner har slet ikke samme indsats som København. Der er derfor brug for, at staten træder til.
En kommende solcellepulje til etageejendomme er en anden pulje, som (kun) etageejendomme kan få gavn af. Men spørgsmålet er, om det overhovedet bliver en succes. Der er nemlig lagt op til, at omkostninger til omlægning af målere, stillads, batterier og statiker med meget mere skal betales af den enkelte forening. Hvis man har bare lidt indsigt i fx stillads- eller statikerpriser, så er det svært at se solceller blive topprioritet i københavnske andelsboligforeninger, ikke mindst når lovgivningen også stadig hindrer, at man kan dele energi på tværs af bygninger. Det er ærgerligt, når der ellers er mange tusinde m2 uudnyttet tagpotentiale. Derfor håber jeg også, at politikerne vil tænke lidt mere helhedsorienteret – ellers står ABF gerne til rådighed, så vi kan få (grøn) støtte med omtanke.
Hans Erik Lund, landsformand