Støtte med omtanke
Leder, ABFnyt nr. 2, april 2025
Andelsboligforeninger vil gerne energirenovere og bidrage til den grønne omstilling. Derfor bliver jeg frustreret, når håndværker- og servicefradraget genopstår uden mulighed for, at andelsboligforeninger kan få gavn af de grønne fradrag.
Bevares, den enkelte andelshaver kan få fradrag for rengøring og børnepasning, som I også kan læse om her i bladet, men ikke til isolering af tag og loft eller udskiftning af døre og vinduer. I dette nummer af medlemsbladet kan du fx læse om A/B Solbærvænget, som har byttet deres naturgasanlæg ud med energivenlige varmepumper – uden tilskud og med 100 procent egenbetaling. Det siger sig selv, at støttekroner uden omtanke bremser den grønne omstilling. I tæt/lav byggeri giver det simpelthen ikke ”grøn” mening at få servicefradrag til renskurede parketgulve, men ikke håndværkerfradrag til at udskifte naturgasanlæg med grønnere løsninger.
Jeg anerkender, at der med varmepumpepuljen er hjælp at hente forude, men en decideret håndværkerpulje til private andelsboligforeninger ville understøtte foreningernes behov for grøn omstilling på lige fod med boligejere.
ABF har også tidligere gjort opmærksom på, at energirenoveringspuljens tilskudsregler for energimærkning ikke tilgodeser andelsboligforeninger i tæt/lavt byggeri, fordi disse boliger skal energimærkes enkeltvis. Heldigvis har ministeriet anerkendt ABF’s forslag om at forbedre tilskudsmulighederne til energimærkning for tæt/lavt byggeri og vil arbejde for at indarbejde dette i bekendtgørelsen.
Derfor håber jeg også, at politikerne vil tænke lidt mere helhedsorienteret – ellers står ABF gerne til rådighed, så vi kan få (grøn) støtte med omtanke.
Hans Erik Lund, landsformand