Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Toiletpuljen

Andelshavere i København har fået mulighed for at søge om støtte til etablering af toilet og badeværelse i andelsboligen. Der kan søges løbende, men det er ikke muligt at få støtte, hvis byggeriet er gået i gang.

Ved manglende toilet udgør støtten 1/2 af de samlede udgifter, dog maksimalt kr. 125.000 pr. bolig.

Ved manglende bad udgør støtten 1/3 af de samlede udgifter, dog maksimalt kr. 75.000 pr. bolig.

Ansøgning og eventuel tilbagebetaling af støtte

Der kan kun opnås støtte, hvis arbejdet ikke er bestilt eller udført. 

Den enkelte andelshaver kan søge om støtte fra puljen. For at søge skal andelshaveren have en fuldmagt fra bestyrelsen, hvor bestyrelsen godkender, at der tinglyses en deklaration på ejendommen i 20 år. Søges der på vegne af flere boliger i foreningens ejendom, kan andelsboligforeningen søge om støtten. 

Kommunen har udarbejdet en skabelon, som kan anvendes til en indbyrdes aftale mellem andelshaver og forening. Dette er et internt forhold, som kommunen ikke er part i.

I aftalen skal der foretages et valg mellem følgende:

  1. Andelsboligforeningen vil lade deklarationen stå på ejendommen, uden at der skal ske tilbagebetaling fra andelshaver ved salg inden for en 20-årig periode. Ved salg/statusskifte af hele foreningen inden for en 20-årig periode, betaler foreningen støtten tilbage til kommunen iht. deklarationen.
  2. Andelshaver tilbagebetaler det fulde støttebeløb til Københavns Kommune, ved salg af andelshavers andelsbolig indenfor en 20-årig periode. Herefter ophæver kommunen deklarationen.
  3. Andelshaver overfører det fulde støttebeløb til andelsboligforeningen ved salg af andelsboligen indenfor en 20-årig periode. Foreningen vil herefter kunne tilbagebetale støtten til kommunen, når denne ønsker det, hvorefter kommunen vil aflyse deklarationen.

I alle tre tilfælde skal der tinglyses en deklaration på ejendommen, som først aflyses efter 20 år, eller når støtten bliver tilbagebetalt.

Deklaration på ejendommen kræver bemyndigelse fra generalforsamlingen

Tilskuddet udbetales i henhold til byfornyelseslovens § 29. Det følger af andelsboligforeningslovens § 5, stk. 6, at tilskud udbetalt i henhold til § 29 skal fradrages i opgørelsen af foreningens formue:

Stk. 6. Er der tinglyst deklaration på foreningens ejendom efter § 29 i lov om byfornyelse og udvikling af byer, fradrages der ved opgørelsen af foreningens formue et beløb, der svarer til den ydede støtte efter kapitel 4 i lov om byfornyelse og udvikling af byer. Fradrag efter 1. pkt. skal kun foretages i den periode, hvor det i den tinglyste deklaration er angivet, at tilbagebetaling af støtte skal finde sted ved afhændelse af foreningens ejendom.

Støtten har altså betydning for opgørelsen af foreningens formue, og derfor for foreningens andelsværdi, da foreningen vil være nødt til at reservere et beløb svarende til det beløb, som den tinglyste deklaration angiver. Er der flere andelshavere, der får tilskud fra toiletpuljen, vil det være det samlede støttebeløb, der skal fradrages, når foreningens formue bliver opgjort.

Bestyrelsen er valgt som daglig leder af foreningen og til at udføre generalforsamlingens beslutninger. Det er ABF’s vurdering, at det ligger uden for bestyrelsens daglige ledelse at sætte sin underskrift på et dokument, der medfører, at der lyses en deklaration på foreningens ejendom. Generalforsamlingen skal derfor først træffe beslutning om, der må tinglyses en deklaration på ejendommen.

Hvis generalforsamlingen godkender, at deklarationen må tinglyses, kan bestyrelsen herefter som tegningsberettiget skrive under på andelshavernes fuldmagt til brug for ansøgningen om støtte. 

Forbedringsværdi ved overdragelse af boligen

Hvis en andelshaver modtager støtte fra toiletpuljen til etablering af toilet eller bad, kan andelshaveren ved salg af boligen kun få en forbedringsværdi af det beløb, som andelshaver selv har betalt. Dette følger af Aarhus Byrets dom af 20. september 1995, hvor det blev afgjort, at ved opgørelse af anskaffelsesprisen for en individuel forbedring skal der fratrækkes eventuelle statstilskud ydet i henhold til den dagældende lov om tilskud til forbedringsarbejder m.v. i helårsboligen og fritidsboligen.

Hvis andelshaver indfrier det ydede tilskud fra toiletpuljen i forbindelse med et salg af boligen, er det ABF's vurdering, at beløbet kan indgå i andelshavers anskaffelsessum ved opgørelse af forbedringsværdien, da andelshaver i så fald har betalt den fulde anskaffelsessum.

Restlejere i foreningen

Har foreningen lejeboliger, er det også muligt for lejere at søge puljen. Der skal på tilsvarende vis gives fuldmagt fra bestyrelsen, og der bliver også tinglyst en deklaration på foreningens ejendom med betydning for opgørelsen af foreningens formue, som beskrevet oven for. Støtten bliver udbetalt til foreningen.