Bogføring
Andelsboligforeninger er forpligtede til at bogføre efter reglerne i bogføringloven, og har dermed pligt til at sikre, at bogføringen tilrettelægges og udføres i overensstemmelse med god bogføringsskik.
Digital bogføring
Der er i 2022 vedtaget en ny bogføringslov, som medfører en forpligtelse til at bogføre i et digitalt bogføringssystem. Forpligtelsen indtræder dog tidligst i 2026 for andelsboligforeninger, og der skal først ske en evaluering og en politisk drøftelse, før kravet bliver sat i kraft. Ministeren kan fastsætte, at bestemmelserne træder i kraft på forskellige tidspunkter for virksomheder omfattet af forskellige regnskabsklasser efter årsregnskabsloven, eller efter forskellige omsætningsgrænser.
Forpligtelsen kommer ikke til at gælde andelsboligforeninger med en omsætning under kr. 300.000 i to på hinanden følgende indkomstår. Det er Erhvervsstyrelsens opfattelse, at boligafgiften skal regnes med, når andelsboligforeningers omsætning beregnes, og det vil altså kun være ganske små andelsboligforeninger, der helt undtages.
Bogføringssystemer
Digitale standard bogføringssystemer skal godkendes og registreres hos Erhvervsstyrelsen, og Styrelsen har en fortegnelse over de bogføringssystemer, som er godkendt, så det er muligt at se, om det system, man ønsker at bruge, lever op til lovkravene: Fortegnelse over registrerede bogføringssystemer | erhvervsstyrelsen.dk
Inden valg af bogføringssystem bør foreningen altså sikre sig, at der er tale om et godkendt system. Det må også anbefales at rådføre sig med revisor, da det er en fordel, hvis det anvendte program kan samarbejde med revisors system.
Beskrivelse af andelsboligforeningens bogføringsprocedure
Med den ny bogføringslov fulgte også et krav om, at foreningen skal lave en beskrivelse af foreningens bogføringsprocedure. Dette krav er trådt i kraft, og er altså uafhængig af, om foreningen er begyndt at bogføre digitalt. Beskrivelsen skal være tilstrækkelig til, at personer med rimelig indsigt i bogføring kan finde ud af, hvordan bogføringen er tilrettelagt.
Som minimum skal foreningen beskrive, hvordan det sikres, at alle foreningens transaktioner bliver registreret nøjagtigt og snarest muligt efter transaktionens gennemførelse, at virksomhedens regnskabsmateriale opbevares på betryggende vis i 5 år fra det regnskabsår, materialet vedrører, samt hvem, der har ansvaret for registreringen og opbevaringen.
Da den gennemsnitlige andelsboligforening har forholdsvis få og enkle transaktioner, vil en simpel beskrivelse, der opfylder minimumskravene, være tilstrækkelig i langt de fleste tilfælde. ABF har udarbejdet en vejledning til udarbejdelse af en beskrivelse af foreningens bogføringsprocedure, som kan tilgås under ABF's standarddokumenter. Vejledningen bygger på Erhvervsstyrelsens vejledning, men i en udgave tilpasset andelsboligforeninger.