Spring navigationen over og gå direkte til indhold

Kæledyr

Det er op til den enkelte andelsboligforening at fastsætte regler for kæledyr. Inden foreningen vedtager et forslag om regler for kæledyr på generalforsamlingen, bør man have haft en diskussion om, hvilke dyr, man vil tillade, og hvilke tanker man i forbindelse har gjort sig.

Skal der være et forbud mod kæledyr i foreningen (se dog nedenfor om fører/servicehund), eller skal man tillade visse former for kæledyr? Der skelnes fx mellem husdyr, der omfatter dyr af en vis størrelse som fx hund og kat, og smådyr, som fx fisk, hamstere, undulater mv. Nogle foreninger vil ikke have reptile dyr i ejendommen, som fx slanger. Skal der være en begrænsning på antallet af kæledyr, fx kun én hund pr. bolig? Spørgsmålene er mange, og det er vigtigt, at man i bestemmelsen vedtager en ordlyd, der ikke rummer fortolkningsmuligheder. Dette gøres bedst muligt ved, at foreningen har gjort sig tanker om, hvilke dyr, man ønsker i foreningen og hvorfor, inden afstemningen på generalforsamlingen.

Hvis en forening har givet mulighed for at holde kæledyr, vil der være en vis margin for, hvad man bør acceptere som led i tilladelsen. 
Generes du af et kæledyr, skal du gå til ejeren af dyret for at klage. Hvis klagen ingen effekt har, kan du gå til politiet, hvis der er en hund, der generer dig. Hvis du oplever, at en hund eller en kat opholder sig på dit brugsretsområde, må du gerne jage dyret væk, fx ved at sprøjte lidt vand på det. Der gælder forskellige regler for henholdsvis hunde og katte.

Hunde
Der gælder et objektivt ansvar for ejeren eller besidderen af hunden. Det betyder, at det er uden betydning, om man kan bebrejde ejeren eller besidderen for den skade, hunden har forårsaget. Ejeren eller besidderen vil derfor altid være ansvarlig for de skader, hunden forvolder på andre mennesker eller ting.

Uanset om der i foreningens regler er forbud mod husdyr, vil foreningen altid skulle acceptere en førerhund eller en servicehund. Sådanne hunde tildeles andelshaver af specifikke årsager, som må accepteres af foreningen.

Du kan kontakte politiet, hvis du bor tæt på en hund, hvis gøen generer dig. Hvis støjen fra hunden sker gentagne gange eller er af vedholdende karakter, kan politiet give hundeejeren et påbud om at holde hunden indendørs. Politiet kan fjerne hunden, hvis påbuddet ikke hjælper.
Er flere andelshavere generet af gøen fra en hund, kan disse andelshavere skriftligt klage til bestyrelsen, hvorefter bestyrelsen kan tage kontakt til hundens ejer for at få denne adfærd stoppet.

Af hundelovens § 3, stk. 1 fremgår det, at hunde ikke må strejfe frit omkring i byer og i områder med bymæssig bebyggelse. Enten skal hunden holdes i snor eller være ledsaget af en person, der har fuldt herredømme over hunden. Hvis du oplever, at en hund trænger ind på din private ejendom, har du ret til at jage hunden væk, fx ved at sprøjte vand på den, ifølge § 3, stk. 3 i hundeloven. Man må også gerne fjerne hunden, men ikke bevidst skade den.

Obligatorisk hundeforsikring
Ansvarsforsikringen er lovpligtig ifølge hundeloven og skal tegnes inden hunden fylder fire måneder. Forsikringen dækker, hvis hunden gør skade på andre hunde, mennesker eller deres ting. Dækningen gælder fx hvis hunden bider, er årsag til en trafikulykke eller springer op ad et menneske og river dennes jakke i stykker.

Katte
Hvis en andelshavers kat bevæger sig udenfor andelshaverens brugsretsområde, er det mark- og vejfredsloven, der indeholder regler om, hvordan andre end ejeren må forholde sig. Er katten til vedvarende gene på fællesområdet, er det et foreningsanliggende, og det vil her være bestyrelsen, der skal tage kontakt til kattens ejer for at finde en løsning. Er katten til gene for den enkelte andelshaver på vedkommendes eget brugsretsområde, må andelshaveren godt forsøge at skræmme katten væk, fx ved at sprøjte vand efter den.

Andelshaveren må ikke direkte forsøge at skade katten. Sker det alligevel, at katten kommer til skade i forbindelse med, at andelshaveren fjerner katten fra sit brugsretsområde, bliver andelshaveren ikke erstatningsansvarlig for den skade, som katten er påført.
I forhold til katte er der ikke krav om ansvarsforsikring, som der er ved hunde. Det betyder, at man ved erhvervelse af kat ikke er forpligtet til at tegne en sådan forsikring, men at have sit husdyr forsikret er altid en god ide.

Konflikter i foreningen vedr. kæledyr
Overtræder en andelshaver foreningens regler for kæledyr, kan bestyrelsen påtale det overfor andelshaveren. Der er dog lang vej fra at påtale forholdet via en indskærpelsesskrivelse og til at kunne sanktionere det. Dansk retspraksis viser, at der skal være væsentlige gener forbundet med kæledyret, hvis foreningen skal gribe ind over for andelshaveren. Hvis kæledyret er til væsentlig gene, kan foreningen kræve, at andelshaveren skal skille sig af med det, og i yderste konsekvens kan andelshaveren miste sin bolig.

Det kan være svært ved en domstol at løfte bevisbyrden for, at overtrædelsen konkret er så alvorlig, at dette kan begrunde en sanktionering af forholdet. Det skal dog ikke afholde bestyrelsen fra i det enkelte tilfælde at reagere overfor andelshaveren, idet antallet af skriftlige reaktioner på længere sigt kan medvirke til at løfte bevisbyrden.

Lovgivning om kæledyr